2019-05-12: Flyttar musikon och skivbasar till ny server samt byter php version. Kommer vara en del byggar framver.

 


Nyheter | Band | Skivor | Bolag | Ljudfack | Städer | Listor | SKIVBASAR | Forum


Pippaluckbolaget
Historien om Pipaluck börjar när Allan Ladds just släppt sin första singel 1980. Grupperna Allan Ladds, Makka Splaff och Gå å Bada bildar gemensamt Kulturföreningen AllKonst. Första projektet blir samlingsskivan Aktiv PR. Namnet Pippaluck (stavades så först) kom Tom Holmlunds på (hämtat från en gammal Nils Poppe-film).

Så skapas den kärna som skall driva Pipaluckbolaget till slutet; Bröderna Bergström, Stefan Wistrand, Mats Olsson, Karin Jonsson, Hannu Kiviaho och Tom Holmlund. Tanken var först att endast släppa musik med Eskilstuna band men när Örebrogruppen Lolita Pop visar intresse att ge ut sin första singel på Pipaluck skrotas den idén.

Lolita Pops debut gjorde succé och skivan sålde riktigt bra. Pipaluck var dock inte tillräckligt stora för att klara Lolita Pops framgångar så de lämnade bolaget för Mistlur 1982. Pipaluck hade stora skulder och fick stoppa utgivningen av två singlar.

Memento Moris debut LP hyllades dock stort i pressen och skivan sålde skapligt. Trots att Pipaluck fått bidrag från Statens Kulturråd fanns det ingen möjlighet att producera bandets nästa singel och Lp. En uppgörelse med MNW förhandlades fram. Resultatet blev att den aktuella singeln och den planerade LPn blev samproducerade av de båda skivbolagen.

Anders Bergström fattar tyckte för gruppen Under IkA och vill ge ut deras debutskiva men då Pipaluck fortfarande har skulder får de hjälp av Tommy Rander på Nacksving/Transmission i Göteborg. Skivan sålde bra med Pipaluck hade inte råd att pressa upp skivor i takt med efterfrågan.

Pipaluck signade under 1986 bland annat Gudibrallan, 22 för många och Underland och tar ett stort banklån för att finansiera det hela. Men Riksbanken beslutar om omedelbart utlåningsstopp samma vecka som lånet skulle betalas ut och det blir slutet för Pipaluck. För att undvika konkurs så Nacksving till att ge ut Under IkA Maxin och Mistlur tar Lolita-rättigheterna som betalning.

1986 verkade det som Pipaluck skulle bli räddat. Nacksving/Transmission vill ha Pipaluckbolaget och dealen blir att Nacksving betalar Pipalucks alla skulder och ger Pipaluck resurser att behålla Under IkA och Gudibrallan. Innan planerna realiseras går dock Nacksving/Transmission i konkurs och Pipaluckbolaget är definitivt nerlagt.

1988 startar dock Pipaluckgänget i smyg starta ett nytt skivbolag, Electric Red Audio och släpper barnskivan "Yes min lilla duva".

2008 tar dock Anders Bergström på Undefined Sounds över alla rättigheter till Pipaluckbolaget och återutger många av skivbolaget inspelningar på CD.


Detta är en förkortad version, hela går att läsa på: LÄNK

 
ALLT (2) LP/MP (2) SP/EP (2) MAXI (2) LABELS
status: nerlagt
år: 1980-1986
stad: Eskilstuna

5 skivor till salu hos
skivbasar.se!


 Samlingar:
1 samlingar
4. Microbolag

Pippaluckbolaget i andra länder:


Artist År Skiva format recnr ordernr
V/A - 1981 - Aktiv PR (LP PLP 1) 1
Allan Ladds - 1981 - 1981 (SP PLS 2) 2
Lolita Pop - 1981 - Kärlekens Pedaler (SP PLS 3) 3
Allan Ladds - 1981 - Manipulera (SP PLS 4) 4
Lolita Pop - 1982 - Falska Bilder (LP PLP-2) 2
Kontaktlim - 1982 - Kom Igen (EP PLS 5) 5
Slagna Hjältar - 1982 - Hummer (EP PLS 6) 6
V/A - 1983 - Blues Around The Clock (LP PLP-3) 3
Memento Mori - 1983 - Jag.....Snäll (LP PLP 5) 5
Memento Mori - 1983 - Spegeln (SP PLS 9) 9
Under Ika - 1984 - Sno Från Dom Rika (LP PLP 6) 6
Pablo Pablo - 1985 - Pablo Pablo (LP PLP 08) 8
HaiFi - 1985 - HaiFi (LP PLP 09) 9
Under Ika - 1985 - Förstöra (MX PLS 10) 10

Om Musikon | Statistik | Kontakta